Şeyh Ömer kahveyi nasıl keşfetti?
Kahvenin keşfedilmesi ve bir içecek olarak kullanılmasıyla ilgili, çeşitli kaynaklarda yer alan ortak bilgi; kahve bitkisinin ilk kez (Habeşistan) Etiyopya’nın Kaffa vilayetinde görüldüğüdür.
Kahvenin ilk defa müslümanlar tarafından bulunduğu herkes tarafından kabul edilmekle birlikte, ilk olarak nasıl bulunduğuyla ilgili yazılı kaynak yoktur. Bu nedenle, kahvenin içecek olarak nasıl bulunduğunu kimse kesin olarak söyleyememektedir. İslami kaynaklarda bununla ilgili bir bilgi mevcut değildir. Türkçe kaynaklarda geçen bilgiler tamamıyla yabancı kaynaklardan Türkçeye çevrilerek alınmıştır.
Kahvenin ilk defa müslümanlar tarafından bulunduğu herkes tarafından kabul edilmekle birlikte, ilk olarak nasıl bulunduğuyla ilgili yazılı kaynak yoktur
Şeyh Ömer
Kahvenin bulunmasıyla ilgili en yaygın anlatılarda keçi çobanı Halit ve Şeyh Şazeli geçmekle birlikte, 13. yüzyılda yaşayan Şeyh Ömer’den de bahsedilir.
Buna göre, sufi şeyhi Ömer bir iftira nedeniyle çöle sürgün edilir. Çölde yiyecek bir şeyler bulamayan Şeyh Ömer,taşların arasında yetişen bir bitkinin tanelerini yiyerek ve kaynatıp sularını içerek hayatta kalmıştır.
Kendsiyle birlikte çölde yaşayan müritleri de aynı şekilde kahve çekirdelerini ve kaynatıp elde etiikleri acımsı suyu içerek hayatta kalmışlardır. Hatta, bu sudan içtiklerinde, daha enerjik olduklarını, ve geç vakitlere kadar ibadet edebildiklerini farkettiler. Böylece bu meyvenin enerji verici olduğundan yola çıkarak, hastalıkların tedavisinde kullanileceğini düşündüler.
Kahvenin sağlığa etkilerini ilk defa Razi araştırmış ve kitaplarına yazmıştır. Ancak Razi, kahvenin nasıl bulunduğuna değinmemiştir.
Cüzzamlıların tedavisinde kahve kullanılır
O dönemde cüzzam hastaları, tedavi edilemiyorlardı. Cüzzamlılar, çöle sürgün edilerek diğer insanlardan uzak tutulmaları sağlanıyordu. Şeyh Ömer, yıllardır çölde yaşayan bu hastalara elde ettiği içecekten içirerek onları iyileştirdi.
Halk, yıllar sonra iyileşerek aralarına dönen bu insanları görünce Şeyh Ömere büyük teveccüh gösterdi. Bunun üzerine Yemen Hükümdarı, Şeyh Ömer’i affederek sürgün hayatını sona erdirdi.
Çölde günlerce yiyecek bir şey bulamayan Şeyh Ömer, kahve çekirdeklerini yiyerek ve kaynatıp hazıladığı kahve ile hayatta kalır.
Kahve ağacının çölde değil, dağlarda yetiştiği bilinmektedir. Bu nedenle, bu anlatımın doğru olma ihtimali zayıftır.
Kahve Sunumları Galerileri
Hiç bir yerde göremeyeceğiniz birbirinden güzel kahve sunumları
—Dağlardaki çalılıktan dünya starlığına giden uzun yolculuk—
Kahvenin dünyaya yayılışı
Detaylı kronoloji…
Tarihte kahve yasakları
Yıllara göre yasaklar…
Yıllara göre kahvenin tarihi
Detaylı kronoloji…
Kahve ağaçlarının dünyaya yayılması
Kahvehanelerin açılış ve yayılma süreci
Kahve teknolojisi
Detaylı kronoloji…
Kahve Molası
Kahveyle ilgili merak ettikleriniz…
Kahvenizi yudumlarken, bir solukta okuyacağınız kahve yazıları…