Kahvenin doğal güzelliği: Köpük
Yoğun tadı ve eşsiz lezzetiyle bol köpüklü Türk kahvesi dünyaca meşhurdur. Kendine özgü pişirim metodu ve sunumuyla dünyanın her yerinde sevilerek içilir.
Türk kahvesinin kendine özgü pişirimi nedeniyle, yüzeyinde krema şeklinde bir köpük tabakası oluşur. Bu köpük, kahvenin görselliğini artırdığı kadar hazırlayanın ustalığını da gösterir. Bu nedenle, hepimiz hazırladığımız kahvenin lezzetli olduğu kadar ve bol köpüklü olmasını da isteriz. Bu o kadar da zor değildir. Bunun için bazı incelikleri bilmemiz gerekir.
Doğal kahve köpüğü Türk kahvesinin karakteristik bir özelliğidir. Adeta kahvenin lezzetine lezzet katar. Her ne kadar köpüksüz kahve ile köpüklü kahve arasında lezzet farkı olmasa da, köpüklü kahvenin verdiği haz farklıdır.
Kahve çekirdeklerinin doğal içeriği sayesinde, köpük doğal olarak tüm kahvelerde az ya da çok oluşur. Önemli olan, oluşan köpüğün miktarını artırmak ve bu köpükleri kaybolmadan fincanlara aktarmaktır.
Bol köpük kahveyi güzelleştirir
Kullanılan sudan, kahvenin tazeliğine kadar bir dizi etmenlere dikkat ediliğinde, kolaylıkla bol köpüklü kahve hazırlanabilir.
Bol köpük için dikkat edilmesi gereken noktalar?
Kahvede oluşan köpüğü muhafaza etmek ve daha fazla köpük oluşması için aşağıda belirtilen noktalara dikkat edilmelidir.
Kavrulma derecesi: Orta kavrulmuş kahve
Kahve çekirdeklerindeki yağ ve proteinler, köpüğü oluşturan iki önemli etmendir. Orta kavrulmuş kahvede, bu iki içerik maksimum düzeydedir. Protein kavrulma derecesine göre değişmez. Ancak, kahve çok kavrulduğunda, içeriğindeki yağın bir kısmı buharlaşır. Bu nedenle, çok kavrulmuş kahvede daha az köpük oluşur.
Kahvenin cinsi : Arabica
Bir çok kahve türü olmakla beraber, en yaygın olanları Arabıca ve Robusta’dır. Arabica kahve çekirdekleri, Robusta’ya göre içerikce daha zengin ve daha lezzetlidir. Bu nedenle, Arabica türü kahveyle hazırlanan kahve daha köpüklü olur.
Taze kahve
Bol köpük için en önemli etken kahvenin tazeliğidir. Çiğ kahve çekirdekleri uzun süre muhafaza edilirken, kahve kavrulduğu andan itibaren özelliklerini kaybetmeye başlar. Bu yüzden, bol köpüklü kahve için taze kahve kullanın.
Öğütülme şekli
Kahve çekirdekleri öğütüldüğü andan itibaren, tazeliğini hızla kaybeder. Çok ince kahve tanecikleri oksidasyona uğrayarak, yapısındaki bir çok maddeyi kaybeder. Bu nedenle taze öğütülmüş kahve kullanılmalıdır. Otomatik öğütme makinalarında, sürtğnme nedeniyle oluşan ısıyla, kahve taneciklerindeki yağın bir kısmı buharlaşır. Bu nedenle, mümkünse el değirmenini kullanılmalı ve kahveyi hazırlamadan hemen önce çekilmelidir.
Bakır cezve
Bol köpük için mümkünse bakır cezve kullanılmalıdır. Bakır metali, iyi bir ısı iletkenidir. Bu nedenle, bakır cezve homojen bir sıcaklık sağlar. Sıcaklık, cezve içerisinde her noktada aynı olacağından, kahve taneciklerindeki yağların buharlaşması daha az olur. Bu nedenle, daha fazla köpük oluşur.
Su
Bol köpük için en önemli detay kullanılan sudur. İçimi hafif, mümkünse kaynak suyu kullanılmalıdır.
Hafif ateş
Kahve taneciklerindeki yağ ve ptoteinlerin yavaşça suya geçişi sağlanmalıdır. Çok yüksek verildiğinde, buharlaşma sıcaklığı düşük olan olan yağlar hızla buharlaşacakır. Bu nedenle, hafif ateş kullanılarak,kahve taneciklerindeki yağların ağır ağır suya karışması sağlanmalıdır. Böylelikle, yağ tanecikleri olşan hava kabarcıklarını kaplayarak daha fazla köpük oluşturacaktır.
Köpüğün zamanında fincanlara aktarılması
Köpüğün yüzeyindeki yağlar uçucudur. Belli bir sıcaklığa erişildiğnde buharlaşır. Köpük oluştuğu anda, fincanlara aktarılarak, yağ taneciklerinin buharlaşması önlenmelidir.
Kahve Sunumları
Hiç bir yerde göremeyeceğiniz birbirinden güzel kahve sunumları
—Dağlardaki çalılıktan dünya starlığına giden uzun yolculuk—
Kahvenin dünyaya yayılışı
Detaylı kronoloji…
Tarihte kahve yasakları
Yıllara göre yasaklar…
Yıllara göre kahvenin tarihi
Detaylı kronoloji…
Kahve ağaçlarının dünyaya yayılması
Kahvehanelerin açılış ve yayılma süreci
Kahve teknolojisi
Detaylı kronoloji…
Kahve Molası
Kahveyle ilgili merak ettikleriniz…
Kahvenizi yudumlarken, bir solukta okuyacağınız kahve yazıları…