Kahve rengi
Kahve, lezzeti kadar rengiyle de hayatımızda önemli bir yer tutar. Kahveyi o kadar benimsemişiz ki, ki bir renge onun adını vermişiz. Kahve, lezzetiyle o koyu rengi bize sevdirmiştir.
İşte bu rengin tüm tonlarını kahvenin kavruluşu sırasında gözlemleriz. Açık ve soluk yeşil renkteki çiğ kahve çekirdekleri, kavrulmaya başladığı anda, önce suyunu kaybederek, tarçın rengi olarak da bilinen açık kahve rengine dönüşür.
Sıcaklık yükselerek kavrulma işlemine devam edildiğimde is, önce bilinen kahve rengine daha sonra ise siyaha yakın koyu kahve rengine dönüşür.
Kahvenin kavruluşu, açığa çıkan büyüleyici kokusuyla koku alma duyularımıza hitap ederken, gerçekleşen renk cümbüşü nedeniyle gözlerimize hitap eder.
Kahvenin kavruluşu, açığa çıkan büyüleyici kokusuyla koku alma duyularımıza hitap ederken, gerçekleşen renk cümbüşü nedeniyle gözlerimize hitap eder.
Kavrulmuş kahve kokusu
Kavrulmuş kahve kokusu en güzel doğal kokulardandır.
Evde kahve kavurma
Kahve, ilk bulunduğu yıllarda tava ya da kazan gibi basit gereçlerle kavrulmuştur.Belki de binlerce yıl, kahve bu şekilde ilkel yöntemlerle kavruldu. Kahvenin Avrupaya özellikle de Amerikaya gelmesiyle, kahvenin kavrulması otomatik makinalarla yapılmaya başlandı.
Önceleri kahvenin kavrulma derecesi, kahve çekirdkelerindeki renk değişiminin gözlenmesiyle ayarlanıyordu. Günümüzde tamamen otomatik makinalarla istenilen kavurma derecesine kadar kavrulmaktadır.
Siz de taze kavrulmuş kahve kokusunu koklamak ve kavrulma sırasında oluşan renk cümbüşüne şahit olmak istiyorsanız, evinizde kahve kavurabilirsiniz. Böylece taze kavrulmuş kahveyle kendinize ve sevdiklerinize harika bir kahve ziyafeti çekersiniz.
Taze kavrulmuş kahve deyip geçmeyin. Kahve kavrulduğu andan itibaren bayatlamaya başlar. En lezzetli olduğu an, taze kavrulmuş olduğu zamandır.
Evde kahve kavurmak için, önce yarım kilo çiğ kahve çekirdeği alın. Daha sonra kahveyi orta boy bir tavaya koyarak kısık ateşte kavurmaya başlayın.Kavurma sırasında, teflon bir kaşıkla sürekli kahve çekirdeklerini karıştırın.
Bir süre sonra, kahvenin inanılmaz kokusunu almaya başlayacaksınız. Daha sonra, birinci çatlama denilen sesi duyacaksınız. Birinci çatlama mısır tanelerinin patlamasını andıracak şekilde ses çıkarırç Kavurmaya devam edince, ikinci çatlama diye adlandırılan, çıt-çık seslerini duyacaksınız. Bu ses daha hafif olduğu dikkatli dinlemezseniz kaçırabilirsiniz.
Çekirdeklerin renkleri koyulaşmaya başladığı anda, kavurmayı durdurun. Ancak tavayı ateşten çektikten, çekirdekleri açık bir tepsitye boşaltın. Çünkü. çekirdekler yapılarındakı sıcaklıktan dolayı ateşten aldıktan sonra bile kavrulmaya devam eder. Bu nedenle açık bir tepsiye alıp soğutulmalıdırlar.
Kahveler soğuduktan sonra, kullanacağınız kadar kahveyi öğüterek, taze kahveyle hazırlanmış kahvenin lezzetini deneyin.
Her Sıcaklık Seviyesinde Gerçekleşen Olaylar
Kahvenin kavrulması sırasında, kahvenin iç yapısında gerçekleşen kimyasal tepkimeleri ve dış yüzeyindeki değişikleri daha detaylı okumak için aşağıdaki linke tıklayın.
Kahve Sunumları
Hiç bir yerde göremeyeceğiniz birbirinden güzel kahve sunumları
—Dağlardaki çalılıktan dünya starlığına giden uzun yolculuk—
Kahvenin dünyaya yayılışı
Detaylı kronoloji…
Tarihte kahve yasakları
Yıllara göre yasaklar…
Yıllara göre kahvenin tarihi
Detaylı kronoloji…
Kahve ağaçlarının dünyaya yayılması
Kahvehanelerin açılış ve yayılma süreci
Kahve teknolojisi
Detaylı kronoloji…
Kahve Molası
Kahveyle ilgili merak ettikleriniz…
Kahvenizi yudumlarken, bir solukta okuyacağınız kahve yazıları…