En çok sorulan soru: Kahve faydalı mı zararlı mı?
Kahvenin popülerliği arttıkça, kahveyle ilgili yapılan bilimsel çalışmalar da o oranda arttı. Gün geçmiyorki, kahveyle ilgili yapılan çalışma sonuçları yayınlanmasın. Bu çalışmaların büyük çoğunluğu, kahvenin sağlığa etkileri ile ilgili.
Yapılan çalışma sonuçlarına bağlı, kahveyle ilgili bulgular da değişebilmektedir. Örneğin, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) 1991 yılında kahveyi kanserojen yani kansere sebep olabilecekler listesine aldı. Değişik kaynaklar kahvenin faydaları olduğunu söylese de, kahve içenlerde bir tedirginlik söz konusuydu. Aynı ajans, IARC, 2016 yılında kahveyi kanserojen maddeler listesinden çıkardı.
Direkt olarak kahveyle ilgili olmasa da, sıcak içeceklerle ilgili halen kansere sebebiyet verme riski devam etmektedir. Bu risk sadece kahveyle ilgili değil, çay ya da çorba gibi tüm sıcak içilen tüm gıdalarla ilgilidir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nün alt kuruluşu olan Uluslararasi Kanser Araştırma Ajansına göre, çok sıcak içeceklerin tamamı kanserojendir. Buna göre 65 derecenin üzerindeki içecekler, esophageal kanseri denilen yemek borusu kanserine yol açabilir. Eğer içtiğiniz çay ya da kahve 65 dereceden daha düşük sıcaklıkta ise korkmanıza gerek yok. Bu nedenle çay ya da kahveyi biraz beklettikten sonra içmekte fayda var.
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), 2016 yılında, kahveyi kanserojen madde listesinden çıkardı.
Kahvenin faydaları
Kahve, içeriğinde insan vücuduna faydalı riboflavin (B-2 vitamini), niacin (B-3 vitamini), magnezyum, potasyum ve çeşitli antioksidanlar bulundurur.
Düzenli kahve içilmesinin potansiyel faydaları
Bilimsel çalışmalar kesin olarak düzenli olarak içilen kahvenin Tip 2 Diyabet (Şeker) hastalığı riskini kesin olarak azalltığını ortaya koymuştur. 2014 yılında 48000 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada 4 yıl boyunca günlük en az bir fincan kahve içenlerde Tip 2 Diyabet riskinin %11 daha az olduğu bulunmuştur.
Bilimsel çalışmalar kahvenin içerdiği kafein nedeniyle Parkinson hastalığını önleyici olduğunu kanıtlamıştır. 2018 yılında bir grup bilim adamının yaptığı çalışmada günlük dört fincan ve fazlasını içenlerin içmeyenlere göre Parkinson hatalığına yakalanma riskinin beş kat daha düşük olduğu görülmüştür. 2012 ve 2017 yıllarında yapılan çeşitli çalışmalarda da kahve tüketiminin parkinson hastalığı riskini azalttığı görülmüştür.
- Manganez and potasyum: Günlük gereken miktarın % 3 ünü sağlar.
Kahvenin kalbe pozitif etkileriyle ilgili bir çok bilimsel çalışma vardır. 2012 ve 2017 yıllarında yapılan çalışmalarda günlük ortalama bir fincan kahve içenlerin içmeyenlere göre kalp yetmezliği riskinin %11 oranında daha düşük olduğu tespit edilmiştir.
İtalyan bilim adamları kahve tüketiminin karaciğer kanserini %40 a kadar azalttığını tespit etmişler. 2019 yılında Japon bilim adamları da kahvenin karaciğer kanseri riskini azalttığını belirlediler.
Meraklısına...
Hamile bayanlar günlük maksimum 200 mg’a kadar kafein alabilirler. Bu da yaklaşık iki fincan kahveye denk gelir. Kafein plasantadan fetus bölgesine geçebildiğinden, düşüğe ya da düşük ağırlıktaki doğumlara sebebiyet verebilir. Hamile bayanlar ya da kafeine karşı hassas olanların bu nedenle Türk kahvesi yerine kafeinsiz süzme kahve içmeleri önerilir.
Ayrıca, kahveye ekstra tad vermesi için eklenen şeker, krema, ya da diğer katkı maddeleri içerdikleri kalori ve yağ nedeniyle gebelik dönemindeki kilo alımını artırır. Bu nedenle, mümkün olduğunca sade kahve içmelidirler.
Önemli Not
Bu yazı, ziyaretçilerimizi aydınlatma amacıyla uluslararası kaynaklar kullanılarak hazırlanmıştır. Sorumlu yayıncılık gereği, bu yazının hazırlanmasında kullanılan kaynakların listesi aşağıda verilmiştir.
(1) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-014-3235-7
Kahve Sunumları
Hiç bir yerde göremeyeceğiniz birbirinden güzel kahve sunumları
—Dağlardaki çalılıktan dünya starlığına giden uzun yolculuk—
Kahvenin dünyaya yayılışı
Detaylı kronoloji…
Tarihte kahve yasakları
Yıllara göre yasaklar…
Yıllara göre kahvenin tarihi
Detaylı kronoloji…
Kahve ağaçlarının dünyaya yayılması
Kahvehanelerin açılış ve yayılma süreci
Kahve teknolojisi
Detaylı kronoloji…
Kahve Molası
Kahveyle ilgili merak ettikleriniz…
Kahvenizi yudumlarken, bir solukta okuyacağınız kahve yazıları…