Kahvenin doğal güzelliği: Köpük
Günlük hayatın vazgeçilmezi haline gelen Türk kahvesi kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Lezzeti, köpüğü ve sunumuyla diğer kahve çeşitlerinden ayrılan Türk kahvesi dünya kahve literatüründe ayrı bir yer tutar.
Sevdiklerimizle biraraya geldiğimizde sohbetin tadını artıran Türk kahvesi hazırlamanın da incelikleri var. Bol köpüklü lezzetli bir kahve hazırlamak için kullanılan cezveden kahvenin tazeliğine, kullanılan sudan kahvenin cinsine kadar dikkat edilmesi gereken bir çok nokta var.
Bol köpüklü lezzetli bir kahve hazırlamak için kullanılan cezveden, kahvenin tazeliğine, kullanılan sudan, kahvenin cinsine kadar dikkat edilmesi gereken bir çok nokta var.
Türk kahvesinin en önemli özelliği yüzeyinde oluşan doğal köpüktür. Köpük adeta kahvenin lezzetine lezzet katar. Herhangi bir katkı maddesi eklemeden kahve çekirdeklerindeki doğal içerik nedeniyle oluşan bu köpük bizim için çok değerlidir.
Kahve köpüğünün bir başka anlamı daha vardır. Kahve köpükleri sevgimizin ifadesidir. Her bir köpük bizden karşımızdakine bir sevgi mesajıdır. Bu nedenle köpüğü en bol olan kahveyi. en çok sevdiğimize ikram ederiz. Sevdiğimiz, kahveden her bir yudum aldığında, içtiği kahve miktarınca, köpük sayısınca, bizden kendisine bir sevgi yolu açılır.
Kahvenin köpüğü adeta sevgimizin yansımasıdır. Sevgimizi göstermek adına kahvemizin bol köpüklü olmasına dikkat ederiz.
Diğer kahve türlerinde köpük kavramı
Türk kahvesi lezzeti kadar görüntüsüyle de diğer kahve türlerinden ayrılır. Kahve üzerindeki doğal kahve köpüğü diğer kahve türlerinde yoktur. Süzme kahve ya da nescafe türü hazır kahvelerde kahve köpüğü gibi bir kavram yoktur. Son zamanların popüler kahve içecekleri olan latte ya da capuccino gibi kahve türlerinde köpük olsa da bunlar doğal kahve köpüğü değil, süt, krema ya da katkı maddeleriyle elde edilen köpüktür.
Lezzet ve yoğunluk olarak Türk kahvesine en çok benzeyen espressoda durum biraz farklıdır. Espressoda da köpük oluşur. Ancak espressoda oluşan köpüğün yapısı Türk kahvesinden oldukça farklıdır. Espressoda oluşan köpük yoğun bir yağ tabakasıdır; köpükten daha ziyade kremaya daha çok benzer. Bu nedenle espressonun köpüğü Türk kahvesindeki kadar lezzetli değildir.
Kahve köpüğü kahve çekirdeklerindeki yağ ve protein sayesinde oluşur. Filtre kullanıldığında, çekirdeklerdeki yağ ve proteinin büyük kısmı filtre kağıdına yapışır. Bu nedenle, filtre kahvede Türk kahvesindeki gibi köpük oluşmaz.
Kahvenin güzellik tacı: köpük
Kahvenin doğal köpüğü kahvenin görselliği açısından da önemlidir. Kahve sunumu hazırlanırken, kullanılan diğer görseller köpüklü kahvenin daha da güzel görünmesini sağlar. Ancak eğer kahve köpüklü değilse, kahve sunumunda birşeyler hep eksik görünür. Bu nedenle başarılı bir kahve sunumunda, fincan yüzeyinin tamamen köpükle kaplı olması önemlidir.
Kahvenin köpüğü mis kokulu, rengarenk bahar çiçeklerinin üzerindeki kelebekler gibidir. Kelebekler çiçeklerin güzelliğini artırdığı gibi, kahvenin köpüğü kahvenin eşsiz lezzetini artırır. Nasıl kelebekler narin ve hassastır, aynı şekilde kahvenin köpüğü de hassastır. Eğer dikkat edilmezse kelebekler gibi uçar gider.