Kafein Nedir?
Kafein kahve çekirdeğinde doğal olarak bulunan alkaloid türü beyaz renkli, acı ve kokusuz bir kimyasal maddedir. Bilimsel adı 1,3,7-trimetilksanindir. İçecek yapımında kullanılan çay, kahve, kakao, yerba mate ve guarana gibi bitkilerde doğal olarak bulunur.
Kola ve enerji içeceklerinde de kafein vardır. Ancak bu içeceklere kafein sonradan eklenir. Kafein, uyarıcı etkisinden dolayı enerji içeceklerine yüksek miktarda eklenir.
Kafein kahve çekirdeğinde doğal olarak bulunan alkaloid türü beyaz renkli, acı ve kokusuz bir kimyasal maddedir. Bilimsel adı 1,3,7-trimetilksanindir.
Kahvede kafein
6-8 gram gram kahve kullanılarak hazırlanan bir fincan Türk kahvesinde yaklaşık 65 miligram kafein vardır.
Türk kahvesinde kafein
Türk kahvesi bilinen en eski kahve türü olup, tüm dünyada keskinliğiyle bilinir. Ancak içeriğindeki kafeinle ilgili kapsamlı bir çalışmaya rastlanmamıştır.
Değişik zamanlarda yapılan çalışmalarda bir fincan Türk kahvesindeki kafein miktarı için 60 miligramdan başlayıp 500 miligramlara kadar değerler kullanmışlardır. Bu çalışmalarda kullanılan cihazlar daha çok sıvı analizi esasına dayandığından, Türk kahvesi içerisinde bolca bulunan ve bir çoğumuzun zevkle içtiği telve içerisindeki çözünmeden kalan kafein hesaba katılmamıştır.
Türk kahvesindeki kafein miktarını anlamak adına Türk kahvesinin bazı özelliklerine daha yakından bakalım.
Kahvedeki kafein miktarını etkileyen etmenler
Kahvenin Türü
Türk kahvesi yapımında Arabica türü, nispeten hafif ve yumuşak aromalı kahve kullanılır. Arabica türü kahve çekirdeklerindeki kafein oranı yaklaşık %1,1 dir.
Kahvenin Pişirim Tekniği
Türk kahvesi yapımında kahve bir süreliğine de olsa kaynatılır. Kaynama sırasında kahve çekirdeklerindeki kafein büyük oranda suya karışır. Bu da kahvedeki kafein oranını artırır.
Diğer kahve türlerinde ise, sıcak su kahve tanecikleri üzerinden geçirilir. Bu esnada kafeinin büyük kısmı sıcak suda çözünerek kahveye karışsa da, bir kısmı tanecikler içerisinde çözünmeden kalır.
Kahve Taneciklerinin Büyüklüğü
Türk kahvesinin en önemli özelliklerinden birisi de çok ince çekilmiş olmasıdır. Normal süzme kahve hazırlanmasında bulgur büyüklüğünde tanecikler, espresso yapımında biraz daha ince tanecikli kahve kullanılırken, Türk kahvesi yapımında çok ince kahve tanecikleri kullanılır. Kahve tanecikleri un kadar incedir. Bu nedenle, hem kahvedeki kafein büyük oranda suya karışır hem de küçük kahve tanecikleri kahve içerisinde asılı olarak kaldığından dolayı ve Türk kahvesi süzülmediğinden dolayı içerisindeki telveninde büyük kısmı kahveyle birlikte içilir. Böylelikle kahve çekirdeklerinde kalan kafeinde vücuda alınmış olur.
Kullanılan Kahve Miktarı
Türk kahvesi yapımında ortalama bir çay kaşığı, yani 6-8 gram kahve kullanılır. Ancak kullanılan kahve miktarı kişiden kişiye göre değişeceğinden, kafein miktarı da göreceli olarak değişecektir.
Kahvenin Kavrulma Oranı
Türk kahvesi yapımında az ya da orta kavrulmuş kahve kullanılır. Kavrulma türü kahvenin lezzetini etkileyen önemli bir etken olmasına karşılık, kafeinin yapısındaki kafein miktarına etkisi yoktur. Kahve çekirdekleri ne kadar kavrulursa kavrulsun, içeriğindeki kafein miktarı değişmez.
Bir fincan Türk kahvesince ne kadar kafein vardır?
Türk kahvesinde kullanılan kahve taneciklerinin büyüklüğü ve pişirim metodu gibi etmenler incelendiğinde, kahvenin içeriğindeki kafeinin tamamına yakını içilen kahveyle vücuda alınır. Arabica türü kahve çekirdeğinde yaklaşık %1,1 oranında kafein olduğuna göre, 6-8 gram toz kahve kullanılarak hazırlanan bir fincan Türk kahvesinde yaklaşık 65 miligram kafein bulunacaktır. Kullanılan kahvenin miktarına bağlı olarak bu miktar değişecektir.