Anadoludan dünyaya yayılan lezzet: Türk Kahvesi
Türk kahvesi yüzyıllardır sevilerek içilen ve eskimeyen bir lezzettir. Sadece Türkiye’de değil başta Asya, Orta Doğu, Arap Yarımadası, Balkanlar ve Rusya olmak üzere Dünya’nın her yerinde içilir.
Türk kahvesinde başka hiçbir kahve çeşitinde olmayan, yoğun fakat bir o kadar da yumuşak bir kahve tadı hissedersiniz. Filtre kahve, süzme kahve ya da espresso, bunların hiçbirinde bulamayacağınız bir kahve lezzetidir bu.
Türk kahvesinin enfes lezzetiyle bir defa tanışan başka kahvelerden tat alamaz. Enfes kokusu, doğal kahve köpüğüyle, Türk kahvesi benzersizdir. Peki, Türk kahvesini bu kadar farklı kılan nedir? Bunu sizler için derledik.
Türk kahvesi, kendine özgü pişirimiyle ve yoğun kahve lezzetiyle tüm dünyada tercih edilen kahve çeşitidir.
İşte eşsiz Türk kahvesi lezzetinin dokuz kaynağı:
1. Yüksek Kafein
Türk kahvesi en fazla doğal kafein içeren kahve türüdür. Kafein vücutta adrenalin oluşumunu artırır. Mutluluk hormonu olarak bilinen setonin, dopamine ve acetylholine hormonlarının salgılanmasını artırır. Ayrıca nefes alışı ve kalp ritmini hızlandırır. Bütün bunlar insan vücuduna ferahlık, tazelik ve uyanıklık hissi verir.
Daha henüz enfes kokusunu hissedip ilk yudumu bütün bunları hissetmeye başlarsınız. Kahveniz mideye ulaştığı anda, kafein etkisini göstermeye başlar. Siz kahvenin eşsiz lezzetini sadece diliniz ve damağınızda hissetmez, tüm hücrelerinize kadar hissedersiniz. Ayrıca bu durum fincanınızdaki son yudumu içtikten sonra altı saate kadar devam eder.
Türk kahvesinin özgün pişirim tekniğinde, kahve taneciklerindeki çözünebilir kafeinin tamamı çözünerek kahveye karışır.
2. Kahve Türü
Türk kahvesinin eşsiz lezzetinin bir kaynağı da kullanılan kahve türüdür. Türk kahvesinin hazırlanmasında Arabica türü kahve çekirdekleri kullanılır. Arabica yüksek yerlerde yetişen, en kaliteli kahve çeşitidir. İçerdiği yoğun protein, yağ ve karbonhidratla yoğun kahve aromasına sahiptir. Arabica sadece Türk kahvesinde değil diğer birçok kahve çeşitinde de kullanılır. Örneğin dünyaca ünlü Starbucks kahve zinciri sadece Arabica türü kahve kullanır. Ama Starbucks’ta içtiğiniz kahvelerde Türk kahvesi tadını almazsınız. Demek ki Türk kahvesinin eşsiz lezzetinin kaynağı sadece kullanılan kahve türü değil.
Türk kahvesi için genellikle orta kavrulmuş kahve kullanılır. Orta kavrulmuş kahvede kahvenin içeriğindeki tüm karbonhidrat, protein ve yağları ideal seviyede karışarak maksimum kahve aromasını oluştururlar. Az kavrulmuş kahvede asidite yüksektir. Çok kavrulmuşta ise acımsı karamelizasyon tadı baskındır. Orta kavrulmuş kahvede ise kahve aromasının zirveye ulaştığı andır. Bu nedenle Türk kahvesinde orta kavrulmuş kahve kullanılır.
Türk kahvesi orta kavrulmuş Arabica türü kahve çekirdeklerinden hazırlanır.
3. Özgün Hazırlama Metodu
Türk kahvesinin harikulade lezzetinin bir diğer kaynağı kendine özgün hazırlama şeklidir. Türk kahvesi kısık ateşte ağır ağır pişirilir. Bu sırada, her bir kahve taneciği içerdiği lezzet taneciklerini yavaştan yavaştan kahveye bırakır. Kahve hafif kaynamaya başladığında, ateşten çekilerek biraz dinlenmesi sağlanır. Sonra biraz daha ateşte tutulur. Kaynamaya başlayınca tekrar çekilir. Böylelikle kahvede taneciklerindeki uçucu yağ ve aromaları muhafaza edilirken, kahve taneciklerinde çözünebilecek tüm aroma ve içeriklerin çözünerek yoğun kahve kıvamı sağlanır.
Türk kahvesi o kadar hassas hazırlanır ki, hem ucuçu aroması korunur hem de çözünebilecek tüm içeriğin çözünmesi sağlanarak yoğun kahve lezzeti elde edilir.
Türk kahvesine özgün pişirim tekniği ile en yoğun kahve lezzeti elde edilir. Bu yöntemle, kahve çekirdeklerindeki hassas lezzet içeriklerinin tamamının suya karışması sağlanır.
4. İnce kahve tanecikleri
Türk kahvesinin eşsiz lezzetinin en önemli kaynağı çok ince öğütülmüş kahve tanecikleridir. İncecik kahve taneciklerinin her biri adeta ayrı ayrı lezzetini katar.
Kahve çekirdeklerinin öğütülme büyüklüğü her bir kahve çeşitine göre değişir. Örneğin french press için kahve çekirdekleri büyük parçalar halinde öğütülürken, süzme kahve için daha küçük parçacıklar halinde öğütülür. Espresso içinse daha da küçük tanecikler halinde öğütülür. Ama Türk kahvesi için olabilecek en ince adeta un tanecikleri kadar ince öğütülür.
Bir kahve çekirdeği:
French press için 250-300 parçaya,
süzme kahve için 500-800 parçaya,
espresso için 3000-3500 parçaya ayrılırken,
Türk kahvesi için 15000-35000 parçaya ayrılacak şekilde öğütülür.
Kahve tanecikleri ne kadar küçük olursa, içeriğindeki kahve aromasının suda çözünmesi o kadar fazla olacaktır. Mikron seviyesindeki küçük kahve tanecikleri suyla tamamen özdeşleşecek ve yoğun Türk kahvesi kıvamını oluşturacaktır.
Kahve çekirdeklerinin kahve hazırlama türlerine göre öğütülme incelikleri
5. Doğal kahve köpüğü
Kahve köpüğü kahvenin içeriğindeki protein ve yağların kaynama sırasında oluşan hava kabarcıklarının üzerini kaplamasıyla oluşur. Doğal kahve köpüğü sadece Türk kahvesine özgüdür. Diğer kahve türlerinde köpüğü oluşturan yağlar filtrelendiğinden, doğal köpük oluşmaz. Ancak krema ya da başka katkı maddeleriyle yapay köpük oluşur. Doğal kahve köpüğü Türk kahvesinin lezzetine lezzet katar.
Doğal kahve köpüğü Türk kahvesine özgü bir güzelliktir.
6. Kahve sunumu
Türk kahvesi sıradan bir içecek gibi sunulmaz. En nadide fincanlarla en güzel tepside sunulur. Yanında muhakkak su ikram edilir. Kahveden önce su içilerek, dil ve damak kahvenin eşsiz lezzetini maksimum hissedecek hale getirlir. Türk kahvesinin muhteşem lezzeti zarif kahve fincanları ve nadide bir sunumla katlanır. O küçük şirin fincanlar sadece Türk kahvesi içmek için kullanılır. Türk kahvesi diğer kahve türleri gibi büyük kupalarda içilmez.
Kahve sunumu, Türk kahvesine özel bir sanattır.
7. Kişiye özel kahve
Hiç kimse birbirine benzemez. Herkesin ağız tadı farklıdır. Bazıları az şekerli, bazıları orta şekerli kahve sever. Kahve hazırlanmadan önce ikram edilecek kişiye kahveyi nasıl istediği sorulur. Böylece her bir kişinin ağız ve damak zevkine uygun kahve hazırlanır. Böylece herkesin kahveden beğendiği tarzda maksimum keyif alması sağlanır.
Türk kahvesi her bir kişinin damak tadına uygun, o kişiye özel olarak hazırlanır.
8. Bakır Cezve
Türk kahvesi bakır cezvede hazırlanır. Bakır metali yüksek ısı iletkenliğinden dolayı her noktada homojen sıcaklık sağlar. Sadece ateşin geldiği noktalar değil, cezvenin her noktası aynı sıcaklıktadır. Böylece kahvenin her noktasının eşit sıcaklıkta pişmesi sağlanır. Kahve taneciklerindeki yağ, protein ve aromalar ağır ağır kahveye karışır.
Bakır cezve, yüksek ısı iletkenliğinden dolayı daha homojen bir sıcaklık oluşturur. Böylece kahve tanecikleri her noktada aynı derecede sıcaklığa maruz kalır.
9. Telve
Kahve içildikten sonra fincanın dibinde arta kalan kahve tortusuna telve denir. Diğer kahve türlerinden farklı olarak, Türk kahvesi süzülmeden ikram edilir. Bu nedenle kahve tanecikleri telve halinde fincanın dibinde kalır.
Türk kahvesinde, fincanın üst kısmında kahvenin sıvı kısmı yoğunluktayken, alt kısım daha heterojen yapıya sahiptir. Kahvenin sonuna gelindiğinde, kahveyle beraber eşsiz kahve telvesini de yudumlarız. Bu başka hiç bir kahve çeşitinde olmayan bir tatdır.