Yıl Yıl Kahvenin Tarihi
Müslümanlar arasında popüler olan kahveye, dünyanın diğer ülkeleri de kayıtsız kalmadı. Kahve, önce asyada daha sonra ise avrupada popüler oldu. Kahve aynı hızla Amerika’yada ulaştı ama çay düşkünü olan Amerikalıların kahveye alışması kolay olmadı. İngilizlerin çay vergisini aşırı oranda artırmaları ve Amerikalıların buna çok sert tepki göstermesi üzerine, kahve bir anda Amerikalılar arasında popüler oldu. Hatta, kahve içmek Amerikan milliyetçiliğinin bir göstergesi oldu.
700’lü yıllarda ilk defa içilmeye başlayan kahvenin günümüze kadar ki serüveni… Yıl yıl gerçekleşen olaylar…
700
Kahvenin içecek olarak keşfedilişi
Kahve çekirdekleri Etiyopya’nın dağlık yörelerinde uzun zamandır bilinmesine karşın, içecek olarak kullanılmıyordu. İlk olarak 700’lü yıllarda, Etiyopya’ya hicret eden müslümanlar, kahve çekirdeklerini önce kavurup, sonra kaynatarak içecek haline getirdiler.
900
Kahvenin yazılı metinlere girişi
Müslüman bilim adamı Ebu Bekir el Razi kitaplarında kahve çekirdeklerinden
ve elde edilen içecekten bahsetti. El Razi kahve için “sıcak, sert ve mideye
iyi gelen” ifadelerini kullandı.
El Razi yazılarında kahvenin Etiyopya dilindeki orijinal isimlerini kullandı.
Kahve çekirdekleri için “bunn”, elde edilen içecek içinse “buncham” ifadelerini kullandı.
1000
İbni Sina kahvenin sağlığa etkilerini inceledi
Avrupa ve Amerika’da Avicenna adıyla bilinen İbni Sina, kitaplarında kahve çekirdeklerinin ve içeceğinin sağlığa etkilerini yazdı.
İbni Sina da El Razi gibi sıcak kahve içeceğinin mideye faydalı olduğunu yazdı.
1258
Kahvecilerin Piri Şeyh Şazeli
Kahvecilerin piri kabul edilen Şeyh Şazelinin müridi Şeyh Ömer kahve içeceğinin faydalarını bizzat yaşayarak keşfetti.
Vaktiyle İstanbul’da pek çok kahvehanenin duvarında yer alan yukarıdaki yazının Türkçesi:”Her seherde besmeleyle açılır dükkânımız / Hazret-i Şeyh Şâzelî’dir Pîrimiz, Sultanımız”
1300
Bugünkü kahveye ilk adım
Önceleri tüm çekirdek halinde kaynatılarak hazırlanan kahve, havanda öğütülerek
kaynatılmaya başlandı. Kahve bu haliyle Etiyopya’nın Moka bölgesinde yaygınlaştı.
1350
Toprak kahve fincanı
Kahve küçük toprak çömleklerde içilmeye başlandı. Bu çömlekler, zamanla evrilerek bugünkü fincanlara dönüştü.
1400-1500
Kavurma kevgirleri ve silindir öğütücüler
Kahvenin yaygınlaşmasıyla, kahveye özel aletler geliştirilmeye başlandı.
– Kahveyi kavurmak için delikli kevgirler kullanılmaya başlandı.
– Kahveyi öğütmek için bronzdan yapılan silindir şeklindeki kahve değirmenleri gelistirildi. Bu kahve değirmenleri halen kullanılmaktadır.
1454
Kahve Arap yarımadasına girdi
Etiyopya’da bulunduğu sırada kahvenin faydalarına bizzat şahit olan Aden Müftüsü Şeyh Cemalettin, Yemen’de kahve üretimini başlattı. Böylelikle verimli toprakların olduğu Yemen’in batı ve güney bölgelerinde ilk defa kahve yetiştirilmeye başlandı.
1470-1500
Mekke ve Medine’nin kahveyle tanışması
Kahveyi çok seven Etiyopya ve Yemenli halk, hac ve umre için gittikleri Mekke
ve Medineye beraberlerinde kahve de getirirler. Böylece Mekke ve Medine halkı
kahveyi deneme fırsatı bulurlar. Çok sevilen kahve kısa sürede Mekke ve Medinede
yaygın şekilde içilmeye başlandı.
1505
Sri Lanka’da ilk kahve ağacı
Sri Lanka’dan hac için Mekke ve Medineye gelen müslüman hacılar dönüşlerinde kahve ağacını da götürürler. Bugün çayıyla meşhur olan Ceylon bölgesinde ilk kahve ağaçları dikilir. Ancak bunlar ticari anlamda değil daha çok bireysel tüketim amaçlıdır.
1510
Kahve Kahire’ye ulaştı
Mısır halkı kahveyle ilk olarak Yemen’den Kahire’ye gelen sufi dervişler sayesinde
tanıştılar. Dervişler kahvedeki kafein sayesinde gece boyunca uyanık kalabiliyor ve
gecelerini ibadetle geçiriyorlardı.
1511
İlk kahvehane
Tarihte ilk kahvehane Mekke’de bir camiinin yanında açılmıştır.
İlk kahve yasağı
Mekke emiri Hayr Bek; şehrin kadısı, doktorları ve yerel idarecilerin olduğu bir kurul toplayarak kahvenin yasaklanması yönünde bir karar çıkarttı. Çok kısa bir süre sonra yasak kararı, Mekke Emiri’nin bağlı olduğu Mısır Memlük hükümdarı tarafından kaldırıldı. Aynı zamanda Hayr bek görevinden azledildi.
1512
Kahvenin teşviki
Görevden alınan Mekke Emiri Hayr Bek’in yerine kahve konusunda daha ılımlı olan Emir Kutlubay atanmıştır. Kutlu Bey, yörenin ileri gelenlerini bir ziyafet sofrasında toplayarak ellerine bir fincan kahve vermiş, Allah’a bu nimeti bahşettiği için dua etmeleri gerektiği yolunda beyanlar vermiştir.
1517
Kahve Mısır’dan İstanbul’a geldi
Mısır’ı fetheden Yavuz Sultan Selim burada içtiği kahveyi çok beğenir.
İstanbul’a dönüşünde beraberinde kahve de getirir. Böyle Türkler ilk defa
kahveyle tanışır.
1524
Mekke’de kahvehanelerin kapatılması
Mekke Müftüsü, kahvehanelerin işsiz güçsüz kimselerle dolması, sık sık kavgaların çıkması gibi nedenlerle kahvehaneleri kapattı. Yasak sadece kahvehanelerin kapatılması yönünde olup, evlerde kahve içilmesine karşın bir yasak değildi. Kahvehane yasağı bir süre sonra yumuşatılarak, yerel yönetimden yazılı izin almak şartıyla kahvehanelerin açılmasına izin verildi.
1530
Suriye’de ilk kahve
Mekke ve Medine’ye Hac ve umre için giden Suriyeliler, orada beğenerek içtikleri
kahveyi dönüşlerinde Suriye’ye getirdi.
1534
Mısır’da kahvehane isyanı
Kahire’deki dini fanatikler, kahvenin içilmesinin İslama aykırı olduğunu, aynı zamanda sağlığa zararlı olduğunu söyleyerek kahvehanelerin kapatılması yönünde yerel yönetime baskı yaptılar. Kahire Başkadısı doktorlardan görüş alarak kahvenin sağlığa zararlı olmadığını, aynı zamanda islama aykırı olmadığını söyleyerek kahvehanelerin kapatılmasını onaylamadı.
1542
İstanbul’da ilk kahve yasağı
Kanuni Sultan Süleyman kahveyi yasakladı. Ancak bu yasak çok uzun sürmez.
Bir süre sonra kahve tekrar serbest hale geldi.
1554
İstanbul’da ilk kahvehane
İki Suriyeli İstanbul’un Tahtakale semtinde ilk kahvehaneyi açtı. Halep’ten Hakem adlı bir esnaf ile Şam’dan Şems adlı bir kişi gelip Tahtakale’de açtıkları birer büyük dükkanda kahve satmaya başladılar
1570-1580
İstanbulda ikinci kahve yasağı
Bazı mutaassıp guruplar, yanma derecesine kadar kavrulmuş olan kahvenin içilmesinin İslama aykırı olduğu yönünde baskı yapınca, Şeyhülislam kahvenin haram olduğu yönünde fetva verdi. Bunun üzerine 4. Murat derhal kahve içilmesini yasakladı ve kahvehaneleri kapattı. Kahve içmeye alışan halk, kapalı kapılar ardında kahveyi gizli gizli içmeye devam etti. Yasak başlangıçta çok sıkı şekilde uygulanır. Kahve ve kahvehane yasağı daha sonra kaldırılır.
1573
Avrupa’da ilk defa kahve telaffuz edildi
Alman tıp doktoru ve bitki bilimcisi Leonhardt Rauwolf “Levant” denilen Akdeniz ülkelerini ziyaretinde kahve dikkatini çeker. Gezi dönüşünde yazılarında bölge halkının içtiği siyah renkli ve sıcak bir içecekten bahseder.
1580
Kahve İtalya’da
İtalyan tıp doktoru ve bitki bilimcisi Prospero Alpini Mısır’a düzenlediği ziyaret sırasında kahveyi ilk defa denedi. Ülkesine dönüşünde bir miktar kahve getirdi.
1587
Kahveyle ilgili ilk kitap
Abdülkâdir El-Ceziri “Umdetü’s-Safve fî Hall-il-Kahve” adlı kitabında kahve bitkisi ve kahve içeceğinin özelliklerini yazdı.
1592
Kahveyle ilgili Latince ilk yayın
İtalyan bitki bilimcisi (botanikçi) Prospero Alpini “De Plantis Aegypti fiber” adlı kitabında kahve bitkisi ve kahve içeceği ile ilgili bilgileri yazdı. Kitap, Latince Viyanada basıldı. Türkçe “Mısırın Bitkileri” adlı kitap kahveyle igili Latince ilk yayın olma özelliğini taşır.
1594
Hristiyan dünyasında kahve yasağı denemesi
Katolik papazlar Avrupada yayılmaya başlayan kahveden rahatsız olur. İslam dünyasından çıkan bu içeceğin cehennemden gelen bir içecek olduğunu söyleyerek, Papa Clement VIII’den kahvenin yasaklanmasını talep ederler. Daha önce hiç kahve içmeyen Papa kahveyi denemek ister. Kahvenin tadını ve kokusunu çok seven Papa, kahveyi kutsadığını ve artık onun bir hristiyan içeceği olduğunu söyler.
1598
Kahveyle ilgili İngilizce ilk yayın
Hollandalı bir gezginin yazdığı “Linschoten’s Travels” – “Linschoten’ın Seyahatleri” adlı kitap Flemenkçeden İngilizceye çevrilerek Londra’da basılır. Kahveden “chaona” adıyla bahsedilir.
1600
Kahve ağacı Hindistanda
Mekkeye hac için gelen Baba Budan, kahveyi çok sevince bu bitkiyi Hindistanda yetiştirmek ister. Ancak çiğ kahve çekirdeklerinin şehir dışına çıkartılması yasaktır. Bu nedenle, hac dönüşünde 7 adet kahve çekirdeğini kuşağında saklayarak Hindistana getirir. Baba Buhan Hindistanın güneyindeki Chickmaglur, Mysore bölgesinde ilk kahve ağaçlarını yetiştirir.
1601
Kahve ilk defa İngilizce bir kitaba girdi
İngiliz diplomat Anthony Sherley İran ve Osmanlı devletine yaptğı gezileri anlattığı kitabında kahveden bahsetti. Bu kitap “Sherley’s Travels” – “Sherley’s Seyahatleri” adıyla yayınlandı.
1603
Türk kahvesi kitaba girdi
İngiliz maceracı ve Virginia kolonisinin kurucusu Kaptan John Smith “Travels and Adventure” – “Seyahatler ve Macera” adlı kitabında Türk kahvesinden “coffa” adıyla bahseder.
1609
Türk kahvehaneleri ilgili ilk kitap
Suriyenin Halep şehrinde papazlık yapan protestan William Biddulph hatıralarını yazdığı “The Travels of Certain Englishmen in Africa, Asia, etc .” kitabında Osmanlı devletinde gördüğü kahvehaneleri yazdı.
1610
Türk kahvesi dünyaya adını duyurmaya başladı
İngiliz gezgin Sir George Sandys Anadolu, Mısır ve Filistini gezdi. Gezi notlarında bu bölgelerde küçük Çin yapımı fincanlarda içilen koyu renkli sıcak içecekten söz eder. “Coffa” adı verilen bu içeceğin çok sıcak içildiğini yazdı.
1616
Kahve fidesinin Avrupaya gelişi
Hollandalı Pieter Van clan Broecke ilk defa canlı bir kahve fidesini Yemen’in Mocha limanından gemiyle kahvenin ana vatanından dışarıya çıkardı. Zorlu ve uzun bir yolculuktan sonra Hollanda’ya getirilen kahve fidesi sera ortamında yetiştirilmeye başlandı.
1630
Kahve İstanbul’un popüler içeceği oldu
Evliya Çelebi İstanbul’u adım adım dolaşırken şehirde 55 kahve ve bu kahvelerde 100 ocakçı ve çırak olduğunu saptar. Kahve satıcıları ise daha çoktur. Bu işlerde çalışanların sayısı beş yüzü bulur.
1633
İstanbul’da kahvehaneler kapatıldı ve kahve yasaklandı
IV. Murat 1633 yılının sonlarında tüm kahvehanelerin kapatılmasını emretti ve kahve içilmesini yasakladı.
Dönemin tarihçisi Naima, Sultan IV. Murat’ın kahveleri kapatmasına 1633 yılındaki o büyük İstanbul yangınının yol açtığını yazar.
O yılın sefer ayının 27. cuma günü kuşluk zamanında Cibali Kapısı dışında bir kalafatçının yaktığı fundadan yangın çıkmış, rüzgâr da çok kuvvetle estiği için ateş kısa zamanda kayıkhaneleri sarmış ve oradan Kale Hisarı’ndan içeri girip evleri sarmıştır. Yangın İstanbul için büyük bir felaket olmuş, günlerce söndürülememiştir.
Ayrıca kahvehaneler o dönemde isyancıların buluştukları yerler olmuş, yönetim için ciddi tehdit haline gelmiştir. Özellikle II. Osman’ın acı sonu padişahı ciddi tedbirler almaya zorlamış ve isyancıların merkezi haline gelen kahvehanelerin kapatılmasını emretmiştir.
1637
İngiltere’de ilk kahve
İngilterenin Oxford şehrine üniversite okumak için giden Giritli bir genç İngilizleri kahveyle tanıştırır. Nathaniel Canopies adındaki üniversite öğrencisi beraberinde götürdüğü kahveyi dost ortamlarında ikram ederek İngilizleri ilk defa kahveyle tanıştırır.
1640
Yemen’den Hollanda’ya ilk kahve satışı
Hollandalı tüccar Wurfbain ilk defa ticari anlamda kahveyi Hollandaya getirerek Amsterdamda satmaya başladı. Yemenin Mocha limanından gemiyle getirilen kahve, Avrupaya satılan ilk kahve özelliğini taşır.
1644
Fransada ilk kahve
Fransız gazeteci ve gezgin Jean de la Roque İstanbula yaptığı seyahatin dönüşünde kahve çekirdekleri ve kahve hazırlama aparatları da getirir. Marsilyada yaşayan Jean de la Roque, böylelikle Fransızları ilk defa kahveyle tanıştırmış olur.
1645
Venedikde ilk kahvehane
Venedikde ilk kahvehane açıldı
1650
İngilterede ilk kahvehane
Jacob adında bir Musevi Oxford şehrinde İngilterenin ilk kahvehanesini açtı.
1652
Londrada ilk kahvehane – Kahvenin ilk yazılı reklamı
Pasqua Rosee Londrada ilk kahvehaneyi açtı. Pasqua kendi hazırladığı el ilanlarıyla kahvenin reklamını yaptı. Bu aynı zamanda kahvenin yazılı formatta ilk reklamıdır.
1655
Oxford kahve kulübü
Londra kahve kulübü açıldı. Kulüp kısa zaman içerisinde Oxfordun önde gelen bilim adamlarının buluşma yeri haline gelir. Burada yaptıkları bilimsel çalışmaları, bulgularını ve teorilerini tartışırlar. Ünlü kimyacı Robert Boyle kulübün müdavimlerindendir. Bu kulüp daha sonra Royal Society adını alarak, dünyaca ünlü bir bilimsel çalışma derneği haline gelmiştir.
1656
Osmanlıda kahve yasağı
Dünyada kahve hızla yayılırken, Sokullu Mehmet Paşa politik nedenlerden dolayı kahvehaneleri kapatır ve kahve içimini yasaklar. Yasağı çiğneyenlere çok ağır cezalar uygular.
1657
İngilterede ilk gazete ilanı
Kahveyle ilgili ilk gazete ilanı The Publick Adviser of London adlı gazetede yayınlanır.
Fransada ilk kahve
Fransız gezgin ve bitki bilimcisi Jean de Thevenot Paris’e ilk kahveyi getirir.
1658
Sri Lanka’da ilk kahve üretimi
Hollandalılar Sri Lanka’nın Ceylon bölgesinde kahve bitkisini yetiştirmeye başladı.
1660
Kahvenin Fransaya ticari olarak ilk girişi
Mısırdan Marsilyaya ilk kahve ihracatı yapıldı.
1663
İngiltere’de kahvehanelere ruhsat şartı
İngiltere’de kahvehanelere ruhsat alma şartı getirildi.
1668
Kahve Amerika’da
Kahve ilk defa Kuzey Amerika’ya girdi. New York şehrini kuran Hollandalılar, kahveyi ilk kez yeni kıtaya getirdiler. Ancak bu ticari anlamda değil, daha çok kişisel kullanım amaçlıydı.
1669
Kahve Paris’te
Osmanlı Devleti’nin Paris büyükelçisi olarak atanan Süleyman Ağa, Paris’e gidişinde beraberinde kahve de getirdi. Davetlerde yaptığı kahve ikramı çok beğenildi. Süleyman Ağanın konağı kısa sürede kahve içmek isteyen elit Fransızların uğrak mekanı haline geldi.
1670
Kahve Almanya’da
Almanlar ilk defa kahveyle tanıştı.
1671
Fransa’da ilk kahvehane
Fransa’da ilk kahvehane açıldı.
Kahveye özel ilk Latince kitap
Sorbon Üniversitesinde Teoloji profesörü olan Maruni keşiş Antonius Faustus Nairon (1635-1707) sadece kahveyle ilgili Latince “Discurso sobre a salvberrima bebida chamada cahve, ov cafe” kitabını yayınladı.
1672
Paris’te ilk kahvehane
Pascal adında bir Ermeni Parisin St. Germain bölgesinde ilk kahvehaneyi açtı.
1674
İngiltere’de kadınların kahveye isyanı “Women’s Petition against Coffee”
Londrada çok sayıda kahvehane açıldı. Erkeklerin buralarda çok vakit geçirmesinden rahatsız olan İngiliz kadınlar, kahveye karşı bir bildiri yayınladı.
Bildirinin orijinali için:
1675
İngiltere’de ilk kahvehane yasağı
İngiltere Kralı Charles II Londradaki tüm kahvehaneleri kapattı. Buna gerekçe olarak isyancıların kahvehanelerde örgütlendiği iddiasını öne sürdü. Ancak kahve tüccarlarının ve halkın yoğun tepkisiyle yasak kısa sürede kaldırıldı.
1683
Kahve Viyana’da
Avusturyalıların kahve ve kahvehaneyle tanışması aynı anda oldu. Georg Franz Kolschitzky, Viyanada “Blue Battle” adını verdiği ilk kahvehaneyi açtı. II. Viyana kuşatması sonunda Osmanlı ordusundan kalan kahveyi alan Kolschitzky, bu kahveyi değerlendirmek amacıyla ilk kahvehaneyi açtı.
1684
Kahvenin hazırlanmasıyla ilgili ilk kitap
Fransız yazar Philippe Sylvestre Dufour “The Manner of Making Coffee, Tea, and Chocolate” adlı kitabını Fransa’nın Lyon şehrinde yayınladı. Bu kitap, kahvenin hazırlanmasıyla ilgili ilk kitap olma özelliğini taşır.
1686
Almanya’da ilk kahvehane
Almanya’nın ilk kahvehanesi Regensburg şehrinde açıldı.
1689
Boston’da ilk kahvehane
Amerika’nın Boston şehrinde ilk kahvehane açıldı.
Paris’te ilk kahvehane
Paris şehrinde Fransa’nın ilk kahvehanesi “Cafe le Procope” adıyla açıldı.
Cafe le Procope o tarihten bu yana Pariste hizmet vermeye devam etmektedir. Daha fazla bilgi için;
1696
New York’ta ilk kahvehane
Amerika’nın New York şehrinde “The King’s Arms” adıyla ilk kahvehane açıldı.
1700
Philadelphia‘ta ilk kahvehane
Amerika’nın Philadelphia eyaletinde ilk kahvehane açıldı.
1711
Java kahvesi Hollanda’da satışa sunuldu
Daha sonra dünyanın en meşhur kahvelerinden birisi olacak olan Endonezya’nın Java bölgesinde yetişen Java kahvesi, Hollanda’nın Amsterdan şehrinde açık artırmayla satıldı.
1714
Fransa’da ilk kahve ağacı yetiştirildi
1706 yılında Hollanda’daki botanik bahçesinden alınan kahve çekirdeği ile Fransa’da ilk kahve ağacı yetiştirildi. Kahve ağacı Paristeki Jardin des Plantes adlı botanik bahçesinde yetiştirilerek Fransa kralı Louis XIV’a sunuldu.
Jardin des Plantes botanik bahçesi günümüze kadar hizmet vermeye devam etmiştir. Bahçeyle ilgili daha detaylı bilgi almak için, linke tıklayınız.
1715
Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’nde kahve üretimi başladı
Ada ülkesi olan Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’nde ilk defa kahve yetiştirilmesine başlandı.
1717
Kahve Alman Ansiklopesine girdi
John Hubner tarafından hazırlanan ünlü Alman ansiklopedisi “Curieuses und reales Natur-Kunst-Berg-Gewerck-und Handlungs-Lexicon” da, kahvenin bulunma hikayesi yazıldı. Khaldi ve dans eden keçilerinin hikayesinden bahsedildi.
1718
Surinam’da kahve üretimine başlandı.
Güney Amerika ülkelerinden Surinam Cumhuriyeti’nde kahve üretimine başlandı.
1720
Viyanaya yeni kahvehane “Caffe Florian”
Florina Domingo, Viyana’da “Caffe Florian” adıyla yeni bir kahvehane açtı. Caffe Florian o günden bu yana kahve severlere hizmet vermeye devam etmektedir.
1730
Jamaica’da kahve yetiştirilmeye başlandı
İngilizler o zaman sömürgeleri olan Jamaica’da kahve üretimini başlattılar.
1732
Bach “Coffee Cantata”yı besteledi
Alman besteci Johann Sebastian Bach kahveyle ilgili meşhur Coffee Cantata’yı Leipzig şehrinde besteledi.
Coffee Cantata’yı dinlemek için aşağıdaki linke tıklayınız.
1752
Brezilya’da kahve yetiştirilmesine başlandı
Portekiz’in sömürgesi olan Brezilya’da yoğun bir şekilde kahve yetiştirilmesine başlandı. O yıllarda yapılan yatırımlar sayesinde, Brezilya uzun yıllardır kahve üretiminde dünya lideridir.
1753
Kahvenin bilimsel sınıflandırılması yapıldı
İsveç bilim insanı ve araştırmacı Carl Linnaeus, kahve türlerinin bilimsel sınıflandırmasını yayınladı. Bugün de kullanılan, kahvenin ait olduğu “Rubiaceae familyası” “Species Plantarum” başlığı altında sınıflandırıldı. Kahve ağacının ve meyvelerinin botanik ve tıbbi özellikleri ilk defa bilimsel olarak yayınlandı. Bu çalışma günümüz botanikçileri tarafından halen kullanılmaktadır.
1760
Yeni kahve demleme yöntemi
Fransa’da kahvenin kaynatılma yerine demleme metodu kullanılmaya başlandı.
1763
Yeni kahve demleme yöntemi
Fransa’nın St. Benoit şehrinde, lehim ve bakır işiyle uğraşan bir Fransız kahve demlemek için yeni alet geliştirdi. Cezvenin içerisine yerleştiği bez torba ile kahvenin süzülerek demlenmesini sağlıyordu.
1773
Kahveye karşı bira
Prusya Kralı Büyük Friedrich kahve ve bira ile ilgili manifesto yayınladı. Kahve yerine daha fazla bira tüketilmesini teşvik etti.
1781
Almanya’da kahvenin devlet kontrolüne alınması
Prusya Kralı Büyük Friedrich Almanya’da kahvenin kavrulmasını devlet kontrolüne alarak devlet tekeli oluşturdu. Vatandaşların kahveyi kavurmasını yasakladı. Bununla ilgili görevlendirilen müfettişler koklayarak kahvenin kavrulduğu yerleri tespit ediyorlardı.
1784
Almanya’da kahve yasağı
Kahve içilmesi Almanya’da yasaklandı. Zenginler bu kuraldan muaf tutuldu.
1790
Amerika’da ilk gazete reklamı
Amerika’da ilk kahve reklamı New York Daily Advertiser gazetesinde yayınlandı.
Kahve ilk defa paketlenmiş halde satışa sunuldu
Kahve paketlenerek ilk defa New York’ta satılmaya başlandı.
Kahve Meksika’da
Batı hint adaları tarafından Meksika’ya kahve ilk defa getirildi.
1792
Manhattan’da Tontine kahvehanesi açıldı
New York’un Manhattan bölgesinde Tontine Kahvehanesi açıldı. Tontine Kahvehanesi o dönem yatırım ve iş merkezi olarak hizmet vermekteydi. Açık artırma ve hisse senedi satışları burada yapılıyordu. Bu nedenle Tontine Kahvehanesi daha sonra dünyanın en büyük borsası olacak olan New York borsasına ilham kaynağı olmuştur. Tontine Kahvehanesi 1817 yılına kadar iş ve finans merkezi olarak kullanıldı. New York Borsası açılınca, Tontinenin popüleritesi azaldı. Önce meyhaneye, daha sonra otele dönüştürüldü. 1855 yılında yıkılıp, yenisi yapıldı. Yeni bina da 1904 yılında yıkıldı.
1798
Kahvehanelerde devletin eleştirilmesi yasaklandı
Sultan III.Selim, ferman yayınlayarak kahvehanelerde devletin eleştirilmesini yasakladı. Fermanda yasğa uymayanların derdest edilip cezalandırılacakları belirtilmekteydi.
1804
Yemen’den Amerika’ya ilk kahve yüklü gemi geldi
Yemen’in Mocha limanından kalkan kahve yüklü ilk gemi Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletinin Salem limanına ulaştı.
1806
Süzgeçli kahve makinası icat edildi
Pariste sürgün hayatı yaşayan Amerikalı bilim insanı Benjamin Thomson coffee percolator olarak bilinen süzgeçli kahve makinasını icat etti.
1809
Brezilya’dan Amerika’ya kahve sevkiyatı başladı
1752 yılında kahve yetiştirilmeye başlanan Brezilya, kahve piyasasında adını duyurmaya başladı. Brezilya’dan ithal edilen kahve Massachusetts eyaletinin Salem limanına ulaştı.
1822
Espresso makinasının ilk prototipi yapıldı
Espresso makinasının ilk prototipi Fransa’da yapıldı. Louis Bernard Babaut ve Edward Santais tarafından tasarlanan espresso makinasının geliştirilerek halka duyurulması 1855 yılında Pariste düzenlenen Universal Exposition adlı iş fuarında olmuştur.
1825
Amerika’da ilk kahve makinası patenti
New York’ta Lewis Martelley geliştirdiği kahve makinasıyla kahve alanında Amerikada’ki ilk patenti almıştır.
Hawaii adalarında kahve yetiştirilmeye başlandı
Rio de Jenario’den getirilen kahve fideleriyle, Hawaii adalarında kahve yetiştirilmesine başlandı.
1832
Java’da zorunlu kahve yetiştirilmesine başlandı
Java hükümeti tüm vatandaşlarının kahve yetiştirmelerini zorunlu hale getirdi. Bu zorunlu uygulama 1905 yılına kadar devam etti.
1840
Orta Amerika ülkelerinden Amerika’ya kahve sevkiyatı başladı
Orta Amerikada kahve yetiştirilmesine yönelik çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri’ne ilk kahve sevkiyatı başladı.
1850
Guatemala’da kahve yetiştirilmesine başlandı
Doğal indigo mavisi ve kırmızı boya böceği Guatemala’nın en büyük gelir kaynağı idi. Yapay boyaların keşfedilmesiyle gelir kaynağı kesilen Guatemala kahveye yöneldi. 1859 yılına kadar yarım milyondan fazla kahve ağacı dikildi.
1860
Öğütülmüş kahve pakete girdi
Öğütülmüş kahve paketlenerek New York’ta satışa sunuldu. Amerika’da Lewis A. Osborn adlı girişimci öğütülmüş kahveyi paketleyerek satışa sundu. Osborn’s Celebrated Prepared Java Coffee markasıyla piyasaya sunulan paket kahve çok ilgi gördü.
1864
Kahve kavurma makinalarında dönüm noktası
Amerikalı Jabez Burns kendi adını verdiği yeni tür kahve kavurma makinalarının patentini aldı. Bu yeni tür Burns kahve kavurma makinaları, içerisindeki basit mekanizmayla, makina ateşin üzerindeyken kavrulmuş kahve çekirdeklerinin boşaltılmasını sağlıyordu. Bu özellik daha sonraki kahve makinaları teknolojisi için ilham kaynağı olmuştur.
Burns marka kahve kavurma makinaları halen Amerika’da faaliyette olup, tüm dünyaya büyük, orta, ve küçük ölçekte kahve kavurma makinaları satmaktadır.
1865
İlk kahve markası: Ariosa
İlk kahve markası “Ariosa” adıyla oluşturuldu. Amerika’nın Pittsburgh şehrinde, John Arbuckle kavrulmuş kahve çekirdeklerini metal kutu içerisinde “Ariosa” markasıyla piyasaya sundu. John Arbuckle kardeşiyle kurduğu “Arbuckle Brothers Company” adlı şirketle kahvenin markalaşmasına öncülük etmiştir. Şirket halen “Arbuckle Coffee” markasıyla kahve satışına devam etmektedir.
İlk süzme kahve hazırlama makinası: Coffee percolator
James Mason, süzme yöntemiyle kahve hazırlanmasını sağlayan kahve hazırlama makinasını icat etti. “Coffee percolator” olarak bilinen makina normal ateş kullanılarak çalışmaktaydı. 1920 lerde General Electric firması aynı aletin elektrikle çalışanlarını çıkarttı. Günümüzde bu aletin elektrikle çalışanları kullanılmaktadır.
1867
Kahve makinaları için bir dizi patent
Jabez Burns, kahve soğutucusu, kahve karıştırıcısı, ve kahve öğütme değirmeni için patent aldı.
1868
Kahve kaplaması
John Arbuckle, İrlanda yosunu, jelatin, şeker ve yumurtadan oluşan kavrulmuş kahve kaplaması için patent aldı. Bu kaplama kavrulmuş kahvenin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyordu.
1870
Vakumlu kahve demleme makinelerinin seri üretimine başlandı
İskoçya’nın Glasgow şehrinde Thos, Smith & Son firması, kahve demlemek için Napierian marka vakumlu kahve demleme makinelerinin seri üretimine başladı. Bu kahve makinası 1940 larda icat edilmiş ancak patent alınmamıştı.
1871
Kurukahveci Mehmet Efendi açıldı
İstanbul’da Mehmed Efendi, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başladı. Böylece İstanbul Tahmis Sokak’ta taze kavrulmuş kahvenin kokusu çevreye yayıldı. Kahveyi öğüterek ilk kez hazır olarak kahve severlere sunan Mehmet Efendi, bu yenilik ve müşterilerine sağladığı kolaylıkla kısa sürede tanınarak “Kurukahveci Mehmed Efendi” diye anılmaya başlandı. Kahvenin uzun macerasında bir dönüm noktası da böylece aşılmış oluyordu.
1872
Burns’ten yeni patent: Geliştirilmiş kahve öğütme makinesi
Jabez Burns, geliştirilmiş bir kahve öğütme makinası için patent aldı.
Amerika’da kahveyle ilgili ilk yazılı çalışma
New York’tan Robert Hewitt Jr., kahve üzerine ilk Amerikan çalışması olan “Coffee: Its History, Cultivation, and Uses“ı yayınladı. Kitap halen yayınlanmakta olup, çeşitli yayınevlerinde basımı ve satışı yapıldığı gibi, ücretsiz versiyonu da internet üzerinde bulunmaktadır.
1873
İlk kahve markası Ariosa tüm Amerika’ya yayıldı
Yerel pazarda başarılı olan paket kahve markası Ariosa, Pittsburgh’dan John Arbuckle tarafından tüm ABD pazarına sunuldu.
1878
İlk defa kavrulmuş kahve paketlenerek satışa sunuldu
Boston’da Chase and Sanborn adlı firma ilk defa kavrulmuş kahveyi paketleyerek satışa sundu. Yarım kiloluk metal kutularda satışan sunulan kavrulmuş kahve büyük rağbet gördü.
1881
Otomatik kahve kavurma makinaları
Jabez Burns, otomatik kahve kavurma makinalarının patentini aldı. Makina bir tarafından çiğ kahve çekirdeklerini alıyor, kavurduktan sonra otomatik olarak kendisi boşaltıyordu.
Amerika’da kahveyle ilgili ikinci yazılı çalışma
New York’ta Francis B. Thurber, kahve üzerine “Coffee from Plantation to Cup” adlı kitabını yayınladı. Bu kitap kahveyle ilgili Amerika’da yayınlanan ikinci kitaptır. Kitabın satışı şu an hala yapılmaktadır. Ücretsiz online versiyonunu internette bulabilirsiniz.
1888
Yarı otomatik kahve tartma ve paketleme makinası
Philadelphia’dan Henry E. Smyser, yarı otomatik kahve tartma ve paketleme makinasının patentini aldı. Bu makina otomatik tartma ve paketleme makinelerinin öncüsü olmuştur.
1890
Hazır kahve
Yeni Zelandalı David Strang hazır kahvenin patentini aldı. Ona “çözünebilir kahve” adını verdi.
1894
Kanada’da Murchie’s açıldı
Kanada’nın Vancouver şehrinde, Murchie’s adlı küçük bir şirket, yüksek kalitede Arabica ve çay satışı yapmak için açıldı. Murchie’s halen kaliteli kahve ve çay satışlarına devam etmektedir. Bu şirketin sattığı kaliteli kahve, Starbuck’s kurucularına ilham kaynağı olmuştur.
1890
Elektrikli kahve öğütücüsü
Ohio eyaletinin Troy şehrinde kurulu olan Hobart Manufacturing Co., bir elektrik motoruna bağlı ilk kahve öğütücüsünü piyasaya sürdü. Hobart daha sonra KitchenAid markasını oluşturmuştur.
Kahve vakumlanarak paketlenmeye başladı
New York şehrinde, Edward Norton vakumlama işlemi yapıldığında gıda maddelerinin daha uzun süre taze kaldığını keşfederek, patentini aldı. Vakumlama işlemi çok kısa bir süre sonra kahveye uygulandı..
1899
Hazır kahve
Chicago’da, Japon kimyager Dr. Satori Kato çözünebilir kahveyi keşfetti. Bu kahve, bugünkü Nescafe markasıyla bilinen hazır kahvenin temelini oluşturur.
1900
Kahve vakumlanarak paketlenmeye başladı
San Francisco şehrinde kurulu Hills Brothers firması, Edward Norton’a ait patenti kullanarak vakumlanmış kahve paketlemesine başladı. Hills Brothers firması, halen paketlenmış kahve ve kahve ürünlerini satmaya devam etmektedir.
1901
İlk espresso makinası
Luigi Bezzera ilk espresso makinesini tanıttı ve 1905 yılında üretmeye başladı. Üretilen ilk makina, 1906 yılında Milan şehrinde düzenlenen uluslararası bir fuarda sergilendi. Bezzera firması halen İtalya’da kahve makinalrı üretimine devam etmeketdir.
Hazır kahve Amerika’da satışa sunuldu
Dr. Kato’nun keşfettiği çözünebilir hazır kahve, kendi kurduğu Kato Coffee firması tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde satışa sunuldu.
Kahve metal kutuya girdi
American Can Co., Amerika Birleşik Devletleri’nde teneke kahve kutuları üretimine ve satışına başladı.
1902
Java’da Robusta kahve üretimi
Java’da Robusta kahve üretimine başlandı.
1908
Kağıt kahve filtresi
Alman ev hanımı Melitta Bentz, kahveyi süzmek için kağıt filtreyi keşfetti.
1910
Kafeinsiz kahve satışa sunuldu
Alman Merck & Co. Firması, kafeinsiz kahveyi Amerikan pazarına sundu. KAfeini alınmış kahve, Dekafa markasıyla New York’ta satışa sunuldu. Daha sonra, marka adı Dekofa olarak değiştirilmiştir.
1912
Maillard reaksiyonu keşfedildi
Fransız Kimyacı Louis Camille Maillard, kendi adını verdiği Maillard reaksiyonunu keşfetti. Maillard reaksiyonu kavrulmayla başlar ve kahve hazırlanıp fincanlara dolduruluncaya kadar devam eder. Amino asitlerin bozunup yeniden düzenlenmesi ve basit şekerlerle moleküler düzeyde tepkimeyle kahve aromasını belirleyen maddelere dönüşmesidir.
1918
Hazır kahve dünyaya yayılmaya başladı
Hazır çözünebilir kahvenin mucidi Kato Cofffee Company adını Soluble Coffee Company of America diye değiştirerek sadece çözünebilir hazır kahve işine odaklanmaya başladı. İlk iş olarak 1. Dünya Savaşı için deniz aşırı ülkelere giden Amerikan ordusuna kahve sevkiyatına başladı. Böylece hazır kahvenin, tüm dünyada tanınması sağlandı.
1931
Kurukahveci Mehmet Efendi vefat etti
Vefat eden Mehmet Efendi’nin ardından, oğulları Hasan Selahattin, Hulusi ve Ahmet Rıza Beyler baba mesleğini devraldı.
1932
Kurukahveci Mehmet Efendi şirketinin efsanevi amblemi çizildi
Babalarının vefatının sonra, daha kurumsal yapıya dönüşme kararı alan oğulları, dönemin usta grafikeri İhap Hulusi Bey’e bir amblem çizdirtti. Bu amblem halen kullanılmaktadır.
1933
Radyoda kahve reklamları
Amerika’nın iki büyük gıda firması olan Standard Brands ve General Foods firmaları kahveyle ilgili radyo reklamlarına başladılar. Radyoda reklam için, her iki firmanın bir yılda ödediği miktar yaklaşık 3 milyon dolardı.
1955
Alfred Peet San Francisco şehrine taşındı
Hollandalı kahve uzmanı Alfred Peet, San Francisco şehrine taşındı. Kahve ithalatı yapan E. A. Johnson & Co. firmasında çalışmaya başladı. Alfred Peet, kahve dünyasında çok özel bir yere sahiptir. Daha sonra açacağı kahve dükkanı, sıradan bir içecek olan kahvenin bir dünya starı olmasına giden yolu açmıştır.
1966
Kahvenin rönesansı: Peet’s Coffee and Tea Inc. açıldı
Alfred Peet, 1 Nisan tarihinde Kaliforniya’nın Berkeley şehrinde Peet’s Coffee and Tea Inc. İsimli dükkanını açtı. Daha sonra Starbucks gibi birçok firmaya ilham ve bilgi kaynağı olacak olan dükkan, Walnut ve Vine caddelerinin kesiştiği köşede açıldı. Peet’in açığı bu dükkan, Amerika’da kahvenin rönesansı olarak adlandırılır. Peet’s Coffee and Tea Inc. halen ticari hayatına devam etmektedir.
1971
İlk Starbucks açıldı
Seattle şehrinde, Gordon Bowker, Jerry Baldwin ve Zev Siegl adlı üç arkadaş Starbucks şirketini kurdu. Her biri 1350 dolar ödeyen üç ortak, bankadan da 5000 dolar kredi aldı. İlk Starbucks, şehir merkezindeki Pike Place adında bir balık pazarında açıldı.
İlk otomatik süzme kahve makinası: Mr. Coffee
Vincent Marotta, Edward Able, ve Erwin Schulze “Mr. Coffee” adını verdikleri ilk otomatik kahve makinasını geliştirdiler. Mr. Coffee bugünkü elektrikli süzme kahve makinalarının öncüsüdür. O yıllarda Amerika’da, bu kahve makinasının girmediği ev kalmamıştır. Mr. Coffee markası halen aktif olarak çeşitli kahve makinaları üretmektedir.
1972
Starbucks 2. şubesini açtı
Kısa sürede kahveseverlerin ilgisini toplayan Starbucks, kısa süre içerisinde 2. şubesini açtı.
1980
Zev Siegl Starbucks ortaklığından ayrıldı
Zevl Siegly, payını diğer iki ortak olan Jerry Baldwin ve Gordon Bowker’a satarak ayrıldı.
1982
Howard Schultz sahneye çıktı
Howard Schultz Starbucks’ta pazarlama müdürü olarak çalışmaya başladı.
1983
Howard Schultz’ın efsanevi İtalya gezisi
Howard Schultz, kahveyle ilgili trendleri ve yeni kahve makinalarını görmek için İtalya’ya giti. Bu kısa gezi sırasında espresso barlarına hayran kaldı. Howard Schultz dönüşünde benzer bir konsepti Amerika da açma fikrini Starbucks’ın sahipleriyle paylaştı ama onları ikna edemedi.
1984
Starbucks, Peet’s Coffee & Tea’yi satın aldı
Starbucks kurucuları Jerry ve Gordon, idolleri olan Peet’s Coffee & Tea firmasını satın aldı. Ancak bu satın alma, onlar için sonun başlangıcı oldu. Satın alma nedeniyle yüklü borca giren Starbucks, mali açıdan zor günler yaşamaya başladı.
1986
Howard Schultz Starbucks’tan ayrıldı
Peet’s Coffee & Tea. şirketini satın almadan dolayı, finansal açıdan zor günler yaşayan Starbucks sahipleri, Howard Schultz’un espresso bar açma fikrini kabul etmedi. Bunun üzerine Howard Schultz, Starbucks’tan ayrılarak “İl Giornale” adında kafe açtı.
1986
Howard Schultz Starbucks’ı satın aldı
Howard Schultz, 3.8 milyon dolar ödeyerek Starbucks’ı satın aldı. Böylece Howard Schultz, 34 yaşında Starbucks’ın sahibi oldu.
2011
Uluslararası Türk kahvesi yarışması organize edilmeye başlandı
World Coffee Events (WCE) 2011 yılından başlayarak, her yıl “Cezve-İbrik Championship” adı altında Türk kahvesi yarışması düzenlemeye başladı.
Kahve dünyası yurtdışına açıldı
Kahve dünyası Türkiye’de yakaladığı ivmeyi yutdışına da taşımaya karar verdi. İlk yurtdışı şubesini Londra, Piccadilly Circus’ta açtı.
2013
UNESCO Türk kahvesini tescilledi
Kahveyle ilgili zengin birikim nedeniyle “Türk kahvesi kültürü ve geleneği”, UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”nde Türklüğe ait bir sembol kabul edilerek tescillenmiştir
İstediğiniz yıl aralıklarına gitmek için, aşağıdaki yıl sekmelerine tıklayabilirsiniz
—Dağlardaki çalılıktan dünya starlığına giden uzun yolculuk—
Kahvenin dünyaya yayılışı
Detaylı kronoloji…
Tarihte kahve yasakları
İşte, yıl yıl kahve yasakları…